Montering - skivspelarens delar

Skivspelare är känsliga konstruktioner. Som många vet brukar lägenheter ofta inte vara helt lugna och stilla, som omgivning betraktat. Olika vibrationer kan förekomma, till exempel kan det komma rörelser från golvet när människor rör sig i lägenheten. Högtalare kan ge resonans, möbler kan röra på sig när människor använder dem. Alla dessa rörelser kan skapa vibrationer som försämrar ljudet i skivspelaren.

Skivspelarens konstruktion

En skivspelare är konstruerad för att ljudsignalen ska vara så befriad från oönskade vibrationer och resonans som möjligt. Då skivspelaren är en känslig konstruktion behöver den monteras på ett sätt som gör att vibrationerna som påverkar ljudsignalen minimeras. Detta har fått till följd att vissa skivspelare monteras så att motorn är separat från sockeln på skivspelaren. Det gör att vibrationen från motorn inte resonerar med hela skivspelaren.

En annan faktor som påverkar mängden vibrationer är vikten på skivspelaren, och vilket material den är gjord av. Skivtallrikens massa, samt massan på sockeln och basen påverkar ljudkvaliteten. De som tillverkar skivspelare har här gjort olika val, baserat på hur de tror att detta kan optimeras.

Ett vanligt material som ofta återfinns i skivspelare är MDF. Det är välkänt för sina egenskaper som motverkar vibrationer. Men det finns också andra detaljer som påverkar. MDF-materialet brukar därför kombineras med material av andra slag. När materialen kombineras på rätt sätt skapar det en totalkonstruktion som motverkar att för mycket energi ansamlas och påverkar ljudkvaliteten negativt.

Vid investering i en dyrare skivspelare går det att få en modell som innehåller material som akryl, metall och kolfiber. Dessa material har egna akustiska egenskaper. Det är kombinationen av dessa som skapar den slutliga ljudkvaliteten. När en skivspelare har en bra materialkombination, ofta i en dyrare konstruktion, så brukar den kunna hantera resonans och vibrationer bättre. Det leder till att skivspelaren låter bättre, med en överlägsen ljudkvalitet.