Skivsamlingar

Sverige har många skivsamlare. Att människor börjar samla på LP-skivor kan ha många orsaker. Ofta ligger det ett starkt musikintresse i botten, något som kan ha påbörjats redan i unga år. En annan orsak är att det kan vara en god investering.

Att bygga upp en skivsamling

Ett sätt att bygga upp en skivsamling är att köpa specialutgåvor av skivor, oöppnade sådana som förvaras i originalförpackningen. Dessa kan sedan säljas för en bättre vinst när tillfället erbjuds. Det finns också de som utgår från sina egna preferenser snarare än efter vilka utgåvor som är värda mest pengar. De köper vinylskivor för att själva njuta av sin favoritmusik. Det går förstås att bygga upp en samling som både innehåller mycket värdefulla skivor och de som bäst passar ens egen musiksmak.

Med en egen högkvalitativ skivspelare hemma går det att då och då njuta av att lyssna på delar ur musiksamlingen. Det är förstås viktigt att skivspelaren inte skadar de dyrbara exemplaren i samlingen. Pickupen bör vara rengjord och av god kvalitet, så att den inte repar eller på något sätt skadar skivorna. Själva skivspelaren måste också stå stabilt och tryggt så att skivorna inte blir repiga i uppspelningen.

Hitta rätt skivor att samla på

För den som främst är ute efter att samla på vissa skivor för att de passar den egna musiksmaken är det förstås bra att börja med sina favoritalbum. De viktigaste är kanske de album som har gjort stort intryck, kanske vid särskilt viktiga tillfällen i livet. Den musik man lyssnat på under ungdomsåren brukar vara särskilt bra på att framkalla starka känslor. Om det i stället är för att göra goda investeringar bör skivorna väljas ut efter utgåva. Första pressningen av en skiva från det land som artisten kommer ifrån brukar vara värdefulla. De är ofta gjorda i begränsade upplagor och är därför svårare att få tag på. Begränsade upplagor av skivor är viktiga samlarobjekt.